Verboden Boeken

Door de eeuwen heen zijn er vele boeken gemaakt die eindigden in een rechtszaal of op een brandstapel. Eigenzinnige schrijvers en denkers namen risico’s, omdat hun drang om een verhaal te vertellen sterker was dan de angst voor de gevolgen. Dat leverde de wereld een rijkdom aan boeken op, maar ook talloze boekverboden. Wat maakt dat een boek verboden wordt?

Ja, Mein Kampf, dat weten we, maar waarom werd Hongerjaren in de ban gedaan? En wat was er mis met Girls of Riyadh, Waar is Wally of het stripboek Young Avengers?

Marjoleine Molenaar daagt de lezer - in de klas, boekenclub of aan de keukentafel- uit om nieuwsgierig met anderen in gesprek te gaan – over boeken die verboden waren of verboden zijn. Over boeken die volgens de een over grenzen gaan, maar volgens de ander juist niet.


Het boek verscheen in 2024 bij Uitgeverij Lemniscaat en is verkrijgbaar bij bibliotheek en boekhandel.



Reviews


'Elk hoofdstuk nodigt uit tot verder lezen, de details zijn fascinerend en het onderzoek diepgaand. Het is ook interessant voor een profielwerkstuk of een debat in de klas. Voor leerlingen is het interessant en leesbaar. Goed om samen over te praten!'

-Neelke Ebbelink, docent Nederlands




'Het is verbijsterend hoeveel boeken niet gelezen mogen worden en welke argumenten daarvoor worden gebruikt. Verboden Boeken is een leuk, leerzaam en inspirerend boek. Het geeft stof tot nadenken en gesprek! En in die zin is het ook een belangrijk boek.'

-Alice Vlaanderen, directeur Bibliotheek Rotterdam




'‘Een aantrekkelijk vormgegeven boek waarin ze de geschiedenis van 24 boeken beschrijft. Geen uitputtende, wel een afwisselende lijst. (…).

Verboden boeken is een interessante reis door verschillende landen en de tijd: Molenaar legt helder uit hoe het ‘gevaar’ van een boek samenhangt met de (wisselende) context. Voer voor gesprekken over literaire vrijheid en censuur.

Iris Pronk, Trouw, 05-04-2024



 


‘ Ik ben persoonlijk geraakt door dit boek. Ik hoop dat veel mensen het zullen lezen en dat het uitgebreid besproken en bediscusieerd zal worden als bron van kracht.'

-Kathleen Ferrier, voorzitter UNESCO Commissie Nederland



‘Marjoleine beschrijft het alsof je naar het land en de tijd reist waar het boek geschreven of verboden werd. Je stapt uit in de 16e eeuw uit het hemelbed van de schrijver (...)

- Yvonne Linssen- lezer



We kunnen ons als braillelezers niet voorstellen hoe het zou zijn als braille op dit moment verboden zou zijn! Het ‘verbodenboekenboek’ laat het belang van lezen voor iedereen zien.’

Claudia Kaijen, Rosaly van der Bol, Kim Kreeft (Anders Bekeken)



‘ Praten over boeken is een inhoudelijke manier op iemand te leren kennen, het is de gespreksstarter. Wat is jouw favoriete boek? Wat las jij als kind? Dankzij Verboden Boeken heb ik er een vraag bij: Welke verboden boeken heb jij gelezen?

Paulo Lopes, presentator en deep-democracy gespreksleider


 


Dit ‘verbodenboekenboek’ vertelt verbazingwekkende verhalen en is een mooie doorsnede van de lange geschiedenis van boekcensuur.

– Abdelkader Benali, schrijver



'Een boek verbieden is misschien wel het grootste compliment dat men zo’n boek kan geven. Het zegt iets over de onmetelijke krachten die men het boek toedicht. In die zin zou dit boek eigenlijk verboden moeten worden! De kracht zit ’m in de afwisselende maar steeds gedegen onderzochte verhalen. Die zijn vlot en elke keer zonder oordeel over het verbod (óf het verbodene) geschreven.'

Derek Otte, dichter en spoken word-artiest




'Een vlot geschreven boek dat aan het denken zet over de vrijheid van lezen en schrijven.'

Filosofie Magazine