Marjoleine Molenaar
Marjoleine is schrijver, tentoonstellingsmaker en werkt in een bibliotheek. Ze begon met het verboden-boeken-onderzoek uit een fascinatie voor de vele manieren waarop verschillende mensen naar hetzelfde boek kunnen kijken.
Wat begon met wat halve aantekeningen op kladblaadjes en een beetje nieuwsgierigheid, ontspoorde in een speurtocht langs boekenkasten en archieven en leidde uiteindelijk tot een serie gespreks-artikelen over eigentijdse en historisch gevaarlijke boeken. De redenen voor een boekverbod bleken tijdloos: van seksualiteit tot religie en van magie tot politiek. De vierentwintig artikelen kwamen samen in een boek. Het nawoord en de filosofische gespreksvragen maakten het boek compleet.
Marjoleine wilde dit boek maken omdat de inhoud van sommige boeken nog steeds onder vuur kan liggen. Heeft het dan zin om het over zo'n specifiek boek te hebben? Of kunnen we beter een stapje naar achter te doen en het geheel aanschouwen, zoals bij het maken van een schilderij? En hoe blijven we er in goede sfeer over in gesprek? Ze is eigenlijk een heel taboe-mijdend persoon dus het verbaast haar zelf ook dat ze dit boek gemaakt heeft. Ook voor haar was het een zoektocht en ze is er nog steeds niet over uitgeleerd.